Lihtsad ja maitsvad seened retseptid meilt!

Tere tulemast meie artiklisse, kus jagame parimaid seened retsepte. Siin on hõrgutavaid ja lihtsaid retsepte, mis teevad teie köögi imeilusate seeneroogade keskuseks. Olenemata sellest, kas olete tõeline gurmaan või lihtsalt armastate seentest tehtud roogasid, siit leiate midagi väärtuslikku.

Võtame kokku:

  • Leidke siit lihtsaid ja maitsvaid seenetoidu retsepte.
  • Kasutage erinevaid maitseaineid ja koostisosi, et muuta seened veelgi maitsvamaks.
  • Õppige valmistama tervislikke seenetoidu variante.
  • Saage inspiratsiooni uuteks ja põnevateks seenetoidu retseptideks.
  • Avastage, milliste toiduainetega seenetoidud kõige paremini sobivad.

Lihtsad seened ürdikastmes

Tere tulemast maitsvate seenekastmete maailma! Siit leiate palju retsepte seeni ürdikastmes valmistamiseks. Need retseptid muudavad teie taldriku tõeliselt maitsevaks. Iga roog saab tänu maitserikastele ürdidele palju parem.

Ürdid annavad toidule värskust ja lõhna. Nad muudavad igava toidu maitsvaks meistriteoseks. Meie jagame teiega nippe, kuidas õigeid maitseid kokku sobitada.

Maagiline ühendus

  • Mündiroheline rõhutab seenede rikkalikku maitset ja annab kerge värskuse
  • Petersell lisab rohkesti maitset ja aitab tasakaalustada seenede maitset
  • Küüslauk pakub rikkalikku maitset, mis täiustab seenede maitsevarjundeid
  • Roosiõis – annab õrna ja aromaatse noodi, mis ühildub ideaalselt seentega
  • Till – lisab kergelt magusat maitset, mis täiendab seenede maitseid
  • Roosipipar – elegantne viimistlus

    Roosipipar toob seenekastmetesse erilise peene maitse. See maitseb nagu vürtsikas õieõli, täiustades seente maitseid. Roosipipart võib kasutada nii toidu sees kui peale puistatuna.

    Üks lihtne retsept on praadida seeni võis ja tilliga, siis lisada koor koos roosipipraga. Tulemus on rikkalik ja imeline maitseelamus.

    RetseptinimiKoostisosadValmistamisjuhised
    Kreemikas ürdikastesega küpsetatud šampinjonid
    • 500 g šampinjone
    • 1 sibul
    • 3 küüslauguküünt
    • 100 g võid
    • 1 dl koort
    • Segu erinevatest ürtidest (nt petersell, till, murulauk)
    • Soola ja pipart maitse järgi
    1. Haki sibul ja küüslauk ning kuumuta need pannil võis pehmeks.
    2. Lisa seened ja prae kuni need on kuldpruunid.
    3. Vala peale koor ja kuumuta umbes 5 minutit.
    4. Maitsesta soola, pipra ja ürtidega ning kuumuta veel mõni minut.

    Seenekastmeid on palju erinevaid. Andke neile võimalus proovides erinevaid maitserohkeid ürte. Leidke just see, mis sobib teie maitsele kõige paremini. Võibolla eelistate tugevat küüslaugu maitset koos peterselliga või peent roosipipart. Valik on lai ja kindlasti leiate midagi armastamist.

    Oluline on, et lõpptulemus rõõmustaks kõiki teie meeli!

    Küpsetatud seened – lihtne ja tervislik söögivalik

    Küpsetatud seened on hea asendus praadimisele. Siin räägime erinevatest retseptidest küpsetatud seente valmistamiseks. Küpsetades jäävad säilima seente maitse ja toitained. Lisaks on neil meeldiv tekstuur ja nad saavad kauni kuldse värvi.

    Need seened sobivad hästi pearoaks või lisandiks. Annan mõned näpunäited, kuidas valmistada eriti maitsvaid küpsetatud seeni.

    Küpsetatud seened on tervislik valik. Need on vähekalorilised ja täis kasulikke toitaineid. Nad on madala rasva ja süsivesikute sisaldusega. Seega sobivad need hästi kaalulangetajatele ja tervislikult toitujatele.

    Seenemaitse ja toiteväärtus jäävad küpsetades alles. Nii saate nautida toitvat ja maitseküllast toitu.

    Küpsetamise näpunäited:

    1. Kasutage värskelt korjatud või kvaliteetseid seeni.
    2. Eemaldage seenedelt mustus ja lõigake üleliigne jalg ära.
    3. Marineerige seeni enne küpsetamist, et saavutada rikkalikum maitse.
    4. Valige sobivad maitseained ja vürtsid, et täiendada seenede maitset.
    5. Küpsetage seeni ühtlaselt eelsoojendatud ahjus temperatuuril °C.
    6. Kontrollige küpsetamise ajal seenede valmimist, et need ei kuivaks ega kõrbeks.

    Seenel on palju kasutusvõimalusi erinevates roogades. Neid võib serveerida peamise toiduna või lisandina. Alljärgnev tabel näitab erinevaid seenesorte, nende toiteväärtust ja maitseid.

    SeeneliikToiteväärtus (100g kohta)Maitseomadused
    ŠampinjonidKalorid: 22
    Valgud: 3,1g
    Süsivesikud: 3,3g
    Rasvad: 0,3g
    Neutraalne maitse, kergelt pähkline
    PunaseodavadKalorid: 17
    Valgud: 3,9g
    Süsivesikud: 2,4g
    Rasvad: 0,2g
    Tugev maitse, veidi hapukas
    PlekkpuravikudKalorid: 20
    Valgud: 2,4g
    Süsivesikud: 1,3g
    Rasvad: 0,1g
    Meeldiv metsalõhn ja -maitse

    Kokkuvõtlikult, küpsetatud seened on nii lihtsad kui tervislikud. Need rõõmustavad mitte ainult maitsemeelt, vaid hoolivad ka sinu tervisest. Proovige neid retsepte ja nautige maitsekaid seeni!

    Seenekreemikastmega retseptid

    Seenekreemikaste teeb seened eriliselt maitsvaks. Siit leiad erinevaid viise, kuidas kastet teha. Jagame ka nippe, kuidas see eriti maitsev saab.

    Kreemine seenekaste tõstab esile seente tekstuuri. Erinevaid seenekastmeid on palju, vastavalt sellele, mis sul kodus on. Meie lemmikretseptid rõhutavad seeni.

    Retsept: Röstitud šampinjonid valge veinikastmes

    Selle toidu jaoks vajad:

    • 500 g šampinjone
    • 2 spl võid
    • 1 hakitud sibul
    • 2 hakitud küüslauguküünt
    • 1 klaas valget veini
    • 1 klaas koort
    • Soola, pipart
    • Värsket peterselli

    Järgi neid samme:

    1. Lõika seened viiludeks.
    2. Prae sibul ja küüslauk kuldseks.
    3. Lisa seened ja prae kullakarva.
    4. Vala vein peale ja hauta.
    5. Vala juurde koor ning lase kastmel keema tõusta.
    6. Maitsesta soola ja pipraga.
    7. Serveeri peterselliga.

    See retsept toob esile seenekaste ja maitseb suurepäraselt. Valge vein ja koor sobivad hästi. Paku seda rooga pearoana või kõrvale.

    Retsept: Seenesupp koorekastmega

    Vaja läheb:

    • 500 g seeni
    • 1 sibul
    • 2 küüslauguküünt
    • 3 spl võid
    • 4 spl jahu
    • 5 klaasi puljongit
    • 1 klaas koor
    • Soola, pipart
    • Värsket tilli

    Järgi neid samme:

    1. Pragi sibul ja küüslauk.
    2. Pane seened peale ja hauta.
    3. Puista peale jahu ja sega.
    4. Vala peale puljong ja keeda kaste.
    5. Keeda suppi madalal kuumusel 10 minutit.
    6. Lisa koor ja keeda veel 5 minutit.
    7. Maitsesta ja serveeri tilliga.

    See supp on toitev ja maitsev, täiuslik külmadeks päevadeks. Koorekaste muudab selle eriti kreemjaks. Serveeri koos saiaga.

    RetseptidKoostisosadValmistamise aeg
    Röstitud šampinjonid valge veinikastmes500 g šampinjone, sibul, küüslauk, valge vein, koor, sool, pipar, petersell30 min
    Seenesupp koorekastmega500 g seeni, sibul, küüslauk, või, jahu, köögiviljapuljong, rõõsk koor, sool, pipar, till40 min

    Hõrgutavad seened marinaadis

    Marinaadis seened on mitmekülgsed. Need sobivad kõigile, sest nad on maitsvad suupisted. Meie jaotisest leiate palju erinevaid retsepte, mis aitavad seentel maitsvamaks ja hõrgumaks muutuda.

    Marineerimine suurendab seente maitsvust ja muudab nad rikkalikumaks. Marinaad lisab seened erinevate maitsete ja aroomidega. Valikust leiab palju marinaadiretsepte, mida saab oma maitse järgi muuta.

    Näited marinaadiretseptidest:

    • Sojakastme marinaad: Segage kokku sojakaste, küüslauk, mesi, sidrunimahl ja värsked ürdid. Lisage seened marinaadi ja laske seista tund aega, et maitsed seoks hästi.
    • Balsamicoäädika marinaad: Kombinage balsamico-vinegrett, oliivõli, mesi, sinep ja küüslauk. Valage marinaad seenetele ja jätke paariks tunniks maitsestuma.
    • Ingveri-laimi marinaad: Sega kokku riivitud ingver, laimimahl, õli, mesi ja tšillihelbed. Lisa seened ja jäta ööseks külmikusse maitsestuma.

    Kõik retseptid on lihtsad ja kiiresti valmivad. Nad sobivad eel- või pearoaks. Marinaadis seened annavad uutmoodi maitseelamuse.

    Toiduvalmistamise näpunäited:

    1. Kasuta parimaid koostisosi, et saavutada suurepärane maitse. Eelista värsket mahla, ürte ja õlisid.
    2. Jäta seened vähemalt tunniks marinaadi seisma. Mida kauem, seda parem maitse.
    3. Grilli, prae või küpseta marinaadis seeni. Vali endale meeldiv viis ja naudi tulemust.

    Marinaadis seened on uus viis seeni nautida. Proovi meie retsepte ja üllata oma külalisi maitsva toiduga!

    Maitsvad seened pastas

    Pasta ja seened sobivad kokku suurepäraselt, pakkudes naudingut maitsemeeltele ja hingele. Jagame siin erinevaid seeneroogade retsepte, kus seened maitsevad imeliselt pastaga koos. Seega, kui armastad seeni või pead lugu uutest pastaroogadest, leiad siit kindlasti midagi huvitavat.

    Klassikaline seenepasta

    Proovige klassikalist seenepastat. Vajate värsket seent, nagu šampinjoni või kukeseenti, küüslauku, oliiviõli ja koort. Segage kõik koos, lisades musta pipart ja soola. Hautage ja serveerige värskelt keedetud pasta peal. Lisaks võite roale panna ürte või parmesani juustu.

    Seenespagetti küüslaugu ja võiga

    Lihtne variant on seenespagetti küüslaugu ja võiga. Keetke spagetid ja valmistage kaste, hautades küüslauku ja võid. Lisage seened ja segage kõik spagetitega. Puistake peale värsket peterselli ja ongi valmis maitsvat sööma.

    Pasta ja seened moodustavad täiusliku koosluse. Pastale lisab seenemaitse värskust ja tasakaale.

    Seenelisand punase pastaga

    Kui vürts kõnetab, proovige seenelisandit punase pastaga. Vajate seeni, sibulat, küüslauku, punast tšillipastat ja tomatikastet. Praadige seda kõike koos ja laske kastmel setida. Serveerige penne’iga või mis iganes pastaga soovite. See roog ühendab seened, vürtsika tšilli ja tomatisupi suurepäraselt.

    Valige pastaroogale hästi sobivad seened, näiteks šampinjonid või rikkalikud kukeseened. Värsked seened parendavad iga roa maitset, kuid ka külmutatud seened sobivad kui värskeid pole.

    Tervislikud seenetoidud – rohkem kui lihtsalt maitsev

    Seenetoitude mitmekesisus aitab teil süüa tervislikult. Selles osas räägime tervislike seenetoidu ideedest ja kuidas neid valmistada. Samuti vaatame, mis kasu tervisele seenetoidud pakuvad.

    Seenetoitude tegemine on tore viis nende maitsev valik enda menüüsse lisada. Nii saate nautida mitmekülgsust ning kasulikke toite.

    Seened on rikkad kiudainetest, vitamiinidest ja mineraalidest. Need toetavad seedimist ja aitavad tervist hoida.

    Seenete eelised ei piirdu vaid nende toitainetega. Näiteks nad tugevdavad immuunsüsteemi ja hoiavad südame tervena. Seened on madala kalorsusega, mis sobib tervisliku toitumise ning kaalulangetamise toetamiseks.

    Siin on mõned näited tervislikest seenetoidu ideedest:

    1. Seenekotletid spinati ja fetajuustuga
    2. Seenesalat mandlitelga
    3. Seene- ja köögiviljaroog täisterariisiga
    4. Röstitud seened maitsetaimede ja sidruniga

    Valige midagi seente hulgast, mis teile meeldib. See on suurepärane samm tervislikuma elu poole, mida saate nautida.

    Suviselt värsked seened – hooajalised maiuspalad

    Suvi on suurepärane aeg maitsta värskete seentega roogi. Uurime, millised seened on suvel eriti armastatud. Jagame ka retsepte, kuidas kasutada mitmeid maitsetaimi ja vürtse. Nii saate proovida uusi maitsvaid roogi.

    Suve algusega muutuvad erinevad seened küpseks. Nad rikastavad meie roogasid. Meie retseptid näitavad, kuidas neid seeni lõbusalt toidutegemisel kasutada.

    Värskete seente puhul on põhirõhk nende puhtal maitsetel

    Suvel leiame palju häid seeni. Populaarsed liigid on puravikud, kukeseened ja sametpuravikud. Nad lisavad maitsvust salatitele, grillroogadele ja pastadele. Enamus maitsevad mahedalt ning on värske maitsega.

    SeeneliikKirjeldusMaitse
    PuravikudPunakaspruunid seened, millel on pruunikas kübara ja valge jalg. Sageli kasvavad metsades männikute all.Mõnusalt pähkline ja kreemine maitse
    KukeseenedOranžika kübaraga seened, millel on kollane jalg. Tavaliselt kasvavad metsas ja metsaservades.Õrn ja õrnalt hapukas maitse
    SametpuravikudTumepunased seened, millel on sametine pind. Mõnus maitse, mis meenutab šokolaadi.Täidlase maitsega, meenutab veidi šokolaadi

    Need seened sobivad paljudesse roogadesse. Nagu risotod ja salatid, pakuvad nad toiteväärtust ja maitset.

    Populaarsed seenetoidud Eesti köögis

    Eesti köök on tuntud oma mitmekesisuse ja maitsvate toitudega. Seenetoitudel on siin eriline koht. Need roogad on pikka aega olnud rahva lemmikud.

    Retseptid on aja jooksul kujunenud. Nad pakuvad maitseelamusi ja austust traditsioonide vastu. Siin on mõned näited armastatud seenetoidudest:

    Pirukas hapukoores

    Üks klassikaline retsept on seenepirukas hapukoorega. See on maitsev, täidlane ja rammus roog. Pirukas valmistatakse tainast ja täidist, kus on seened ja muud maitsed.

    Pirukas küpsetatakse krõbedaks. Seda serveeritakse kuumalt. Sobib nii iseseisvaks eineks kui pidudele.

    Seenesupp verivorstiga

    Seenesupp verivorstiga on populaarne talvistes pidustustes. See sisaldab metsaseeni, köögivilju, maitsetaimi ja verivorsti. Supp on maitsev ja soe, ideaalne talveõhtul nautimiseks.

    See supp on suurepärane võimalus Eesti köögi maitseid avastada.

    Klassikaline herne- ja seenepirukas

    Hernes ja seenepirukas on tuntud retsept. See on olnud populaarne alates Euroopa parki kuulsust kogunud ajast.

    Seenetäidisega pelmeenid

    Isetehtud seenetäidisega pelmeenid on Eesti köögis armastatud. Need tainapallid on täidetud seente, sibula ja võiga. Serveeritakse hapukoore või sulavõiga.

    Need on kiireks eineks või piduks ideaalsed.

    Marineeritud seened

    Marineeritud seened on maitsev lisand. Seenemarinaad hoiab maitse ja tekstuuri hästi. Neid serveeritakse külmana või salatites.

    RetseptKeetmise aegRaskustase
    Pirukas hapukoores60 minutitKeskmine
    Seenesupp verivorstiga90 minutitKeskmine
    Klassikaline herne- ja seenepirukas45 minutitKerge
    Seenetäidisega pelmeenid60 minutitKeskmine
    Marineeritud seened24 tundiKerge

    Seenetoitud on Eesti köögis väga tähtsal kohal. Alates happkoore seenepirukast kuni marineeritud seenteni. Need toidud rikastavad meie maitseelamusi ja on osa kultuuripärandist.

    Retseptiideed seenetoidu valmistamiseks

    Kui tahate katsetada uusi seenetoidu retsepte, siis olete õiges kohas. Siit leiate erinevaid ideid, mis aitavad toiduvalikut rikastada ja uusi maitseid avastada.

    Värsked šampinjonid ürdikastmes

    Proovige teha hõrku rooga värskest šampinjonist ürdikastmega. See retsept sobib hästi nii pearoaks kui ka lisandiks.

    KoostisosadValmistamisjuhisedAega
    • 500 g värskeid šampinjone
    • 2 küüslauguküünt
    • 1 sibul
    • Värskeid ürte (nt petersell, tüümian)
    • 50 ml oliiviõli
    • 100 ml koort
    • Soola ja pipart maitse järgi
    1. Puhastage ja viilutage šampinjonid. Hakkige küüslauk ja sibul.
    2. Valage pannile oliiviõli ning lisage sibul ja küüslauk. Praadige, kuni pehmed.
    3. Lisage šampinjonid. Praadige, kuni mahlased.
    4. Maitsestage soola, pipra ja ürtidega.
    5. Vala peale koor. Keeda, kuni kaste pakseneb.
    6. Serveerige kuumalt ja nautige!
    30 minutit

    “Šampinjonid ürdikastmega on lihtne ja maitsvaim seeneroog. Ürdid annavad rikkaliku maitse ja aroomi.” – Retseptide perekond

    Seenesalat rukolaga

    Tehke värsket seenesalatit rukolaga. See annab mahedaid maitseid ja on tervislik.

    KoostisosadValmistamisjuhisedAega
    • 300 g erinevaid seeni (nt kukeseened, puravikud, šampinjonid)
    • 2 peotäit rukolat
    • 1 punane sibul
    • 100 g kirsstomateid
    • Feta juustu tükke
    • Röstitud päevalilleseemneid
    • Oliiviõli ja sidrunimahla
    • Soola ja pipart maitse järgi
    1. Puhastage ja viilutage seened. Tükeldage sibul ja kirsstomat.
    2. Segage seened, sibulad ja kirsstomatid kausis.
    3. Lisage rukola, feta ja päevalilleseemned.
    4. Maitsestage soola, pipra, oliiviõli ja sidruniga.
    5. Segage ja serveerige.
    20 minutit

    “Seenesalat rukolaga on suurepärane värskete seente roog. Rukola lisab värskust ja kerget vürtsi.” – Retseptide perekond

    Hõrgutise viimine uuele tasemele – seenetoidu kooslused

    Kui tahad, et sinu seenetoidud oleksid tõeliselt maitsvad, on õige koosluse valimine oluline. Siit leiad infot selle kohta, mis toidud seenedega hästi sobivad. Samuti soovitame võtteid, kuidas oma toidu maitset veelgi täiustada.

    Seened ja värske salat käivad hästi kokku. Lehtköögiviljad lisavad toidule nii tervislikkust kui erilist maitset. Näiteks rukola annab seentele kokku värske vürtsika maigu.

    Hea idee on proovida seeni erinevate juustudega. Juustu kreemisus täiendab kenasti seente loomulikku maitset. Populaarsed valikud on sinihallitusjuust, parmesan ja kitsejuust.

    Vaatamata võite lisada oma seenetoidule ka maitsetugevdajaid, nagu sidrunimahl või balsamico kaste. Need toovad esile seente maigu ja lisavad värskust. Peale seda piserdage üle värskelt jahvatatud pipart ja lisage mõned värsked maitsetaimed.

    Photo of author

    Maria Kuusk